11 Απρ 2014

Στους Δρόμους της Επισημότητας



Και στις κατακόμβες και στα υπόγεια, γιατί όχι;

Πληροφορήθηκα μόλις από την τηλεόραση για τη συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, Νέας Πεντέλης, φροντίδι του δημάρχου. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπεράτωση του ιερού ναού.

Και ρωτώ: Γνωρίζει η ενορία ότι ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι δεδηλωμένος υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, την οποία ανοιχτά στηρίζει με δηλώσεις του, σε πλείστες όσες ευκαιρίες; Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει η ενορία ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με ιδεολογικό περιεχόμενο στον απόλυτο αντίποδα της χριστιανικής πίστης. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει η ενορία ότι επιδιώκοντας τέτοιο κέρδος βάζουμε προφανώς τον μαμωνά πάνω από τον Χριστό, τον ρατσισμό πάνω από τη χριστιανική αδελφοσύνη; Γιατί καλώντας τον Πέτρο Γαϊτάνο συμβάλλουμε στη δημιουργία σύγχυσης ως προς το αν η πίστη μπορεί να συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή;

Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει η ενορία ότι έχουμε οσονούπω δημοτικές εκλογές, ότι ήδη διάγουμε σε προεκλογική περίοδο, και ότι η φιλοξενία τέτοιων συναυλιών και πανηγυρακίων που γίνονται φροντίδι του δημάρχου προεκλογικά στηρίζουν αντικειμενικά το προεκλογικό του προφίλ και σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά μας;

Νομίζω ότι η αγία Παρασκευή, η αφιλοχρήματη αυτή αγία, είναι πολύ λυπημένη με τα όσα γίνονται εξ ονόματός της... Και ο ίδιος ο Χριστός δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς αλλά στο ναό του σώματός μας.

Φτάνει πια με τους ψιθύρους σε πλατείες και καφενεία. Είναι καιρός να μιλήσουμε σε πρόσωπο προς πρόσωπο δημόσιο διάλογο. Διότι πραγματικά καθώς σχίζεται το σώμα του Χριστού, σχίζονται και οι καρδιές μας. Είναι η ενορία μας, και μας νοιάζει.

Η εκκλησία δεν είναι των παπάδων, είναι του λαού του Θεού. Πότε ρωτήθηκε αυτός ο λαός, και πώς ρωτάται; Λαός δεν είναι οι κολλητοί, οι  επιτετραμένοι και οι ομοτράπεζοι επί προσκλήσει, αλλά όλοι οι ομοτράπεζοι στο δείπνο του Κυρίου. Και ο λαός, εμείς, δεν έχουμε πια πού την κεφαλήν κλίνει με την τόση σύμπλευση Εκκλησίας και δεξιάς, έως άκρας δεξιάς. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να μας ξεκόβει έτσι από τον Χριστό, τον οποίο τον βάζει να υπηρετεί αλλότριες σκοπιμότητες.

Για το λόγο αυτό δεν θα επιτρέψουμε επουδενί τη σύμπλευση Εκκλησίας, Χρυσής Αυγής και άλλων σκοτεινών θυλάκων εξουσίας.

Φτάσαμε σε σημείο που άλλο δεν αντέχεται. Ας μην προσθέτουμε εμείς τα καρφιά στο σώμα του Χριστού, και στην ανάγκη ας μην μπει ούτε πρόκα στο ναό, παρά να μπει έτσι. Διότι το μόνο παρήγορο σε αυτό το πένθος είναι το μείζον πένθος, το ζωοποιό πένθος του Θεανθρώπου, του οποίου η άφθαστος Οικονομία ελπίζουμε να σκεπάσει και τη δική μας ατέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: