Δίπλα στην παραδοσιακή μυζήθρα από τυρόγαλο υπάρχει και μια απλούστερη δυνατότητα, κατάλληλη και για αστικό νοικοκυριό. Η παρασκευή μυζήθρας από γάλα. Είναι απλούστατη και η ποιότητά της εξαρτάται από την ποιότητα και την υφή του γάλατος.
Είχαμε μια χύτρα πρόβειο γάλα (8 λίτρα). Έπηξα γιαούρτι, κράτησα σκέτο και με τη μισή περίπου ποσότητα έφτιαξα μυζήθρα.
Η παρασκευή είναι απλούστατη. Ανακατεύεις διαρκώς το γάλα μέχρι το σημείο βρασμού. Κατόπιν το πασπαλίζεις με λίγο ξινό και το κατεβάζεις από τη φωτιά αμέσως. Άλλοι το φτιάχνουν ραντίζοντάς το με λίγο ξύδι, αλλά εγώ το δοκίμασα με ξινό. Αρχίζει να κόβει και να διαχωρίζεται η μυζήθρα. Το περιμένεις όσο χρειάζεται. Κατόπιν το αδειάζεις σε μια πετσέτα στερεωμένη σε σουρωτήρι που έχεις τοποθετήσει σε μια δεύτερη κατσαρόλα. Εδώ χρειάζεται να πιέσεις, με υπομονή και επιμονή, κάνοντας την πετσέτα δεματάκι και σφίγγοντάς το μέχρι να φύγει όλο το υγρό και να κολλήσει μεταξύ της η μυζήθρα. Αφού φύγει όλο το υγρό, πιέζεις ξανά με ένα μαρμαράκι δίνοντάς της σχήμα. Από τη μισή κατσαρόλα έγιναν δύο δεματάκια μυζήθρα, που όταν τα κρέμασα να στεγνώσουν δεν έσταζαν πια καθόλου.
Το αποστάγγιγμα αυτής της μυζήθρας είναι στην πραγματικότητα γάλα, που απλώς έχει καρυκευτεί με λίγη όξινη γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό, και ήδη σκέφτομαι διάφορες συνταγές που θα εμπλουτιστούν με τη γεύση του.
Η μυζήθρα μας θα αλατιστεί αύριο ή τη Δευτέρα, ακολουθώντας από εδώ και πέρα τη συνταγή της παραδοσιακής μυζήθρας.
Πέρα από τη χρήση της μυζήθρας στα μακαρόνια, η μυζήθρα τρώγεται ευχάριστα όταν είναι φρέσκια και μπαίνει σε ποικίλα φαγητά και γλυκά. Επίσης τηγανίζεται δίνοντας ένα πολύ λεπτό άρωμα, και δεν λιώνει, άρα είναι πολύ κατάλληλη και για σαγανάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου